Press "Enter" to skip to content

Amazon AWS og GDPR compliant

Opdateret 2018-11-03:
Da jeg første gang stødte på AWS omkring 2015, var jeg som det fremgår at teksten længere nede, stor tilhænger af det tekniske setup, men der var efter min mening lang vej før AWS var compliant i forhold til GDPR og sikkerhed. Siden jeg skrev den første del af dette indlæg, har AWS gået fra at være langt fra mål, til at være længst fremme på de fleste områder – også det juridiske. Så langt at jeg har sagt mit job op for udelukkende at arbejde med AWS løsninger. Mit tidligere job var faktisk hos Kammeradvokaten, hvor vi bla. var med til at rådgive private og offentlige kunder om AWS’s juridiske-sikkerhed. Gradvist blev flere og flere af de juridiske forhindringer løst, og på et tidspunkt midt i 2018 måtte jeg lægge mig fladt ned og bekende, at AWS nu var det jeg helst ville bruge min tid på at arbejde med.

Nedenstående tekst er skrevet 2017-10-08. Jeg har med vilje ikke slettet det da det mere end alt andet, beskriver min og AWS’s udvikling over de sidste to år.

Omkring hosting er min anbefaling til danske virksomheder er stadig den samme; Benyt altid en dansk hosting-leverandør, der som minimum er ISO27001 certificeret og gør kontrakten betinget af en gyldig ISAE 3402-erklæring

Flere benytter i dag cloud-hosting giganter som Amazon AWS, Google og Azure. Men samme flertal glemmer ofte at læse det der står med småt i betingelserne. Et eksempel på dette er Amazon AWS, som de fleste tror er sikker og at man som kunde overholder den EU-retslig gældende persondataforordning – der tolker jeg betingelserne hos Amazon AWS anderledes.

Kilde: Amazon AWS betingelser
Opdateret 2017-12-08: AWS har opdateret deres betingelser. Men AWS er et amerikansk selskab, og skal derfor efterleve pågældende statslige retsplejelov, der i sidste ende diktere hvor meget slutkunden informeres og hvad der sker med data. (ie: FISC or FISA Court)

Access: We do not access or use customer content for any purpose other than as legally required and for maintaining the AWS services.

Storage: We will not move or replicate customer content outside of the customer’s chosen region(s), except as legally required and as necessary to maintain the AWS services.

Disclosure of customer content: We do not disclose customer content unless we’re required to do so to comply with the law or a valid and binding order of a governmental or regulatory body. Unless prohibited from doing so or there is clear indication of illegal conduct in connection with the use of Amazon products or services, Amazon notifies customers before disclosing customer content so they can seek protection from disclosure.

Med andre ord; Vi garantere dine data ligger sikkert hos os, der hvor du har bedt os om at placere det, indtil en domstol eller et efterretningsvæsen beder os om at udlevere det, eller vi har behov for at genskabe dine servere i et andet datacenter, hvis det du ligger i nu bryder sammen. Og vi har mulighed for at gøre det uden at informere dig.

Nyt EU rubber stamp:
Det nye tiltag kaldet “EU-US Privacy Shield” er en måde hvorpå man kan sende data fra EU til en lokation i USA, men samtidigt på papiret overholde EU’s persondataforordning – som sagt; “på papiret”. For i det sekund data lander i USA, er det deres regler der gælder, og det kræver ikke at kunden er informeret omkring udleveringen af data. Personligt opfatter jeg det udelukkende som en skrivebords manøvre der skal sikre kunder stadig kan benytte services som Amazon AWS, Azure og Google.

Ikke et personligt vendetta:
Amazon AWS, Azure og Google er fantastiske services, og jeg er sikker på en stor del af fremtiden bliver baseret på ryggen af deres services, da komplexiteten i at opretholde en robust it-infrastruktur har overhalet den hastighed og de budgetter man tidligere har driftet lokale servere og services. Men det ændre ikke ved, at lovgivningen konflikter med services der er tilgængeligt i dag. Valget er derfor om man ændre eller bryde loven. Historisk set kan jeg ikke få øje på hvornår menneskeheden har været i stand til at stoppe udviklingen pga. juridiske bump på vejen… dvs. lige bortset fra Über og deleøkonomi 🙂