Press "Enter" to skip to content

Ordforklaring: IaaS – PaaS – FaaS – SaaS

Ord som IaaS, PaaS, FaaS og SaaS er i alle IT artikler i dag. Men jeg kan se på hits fra Google, at flere lander på siden fordi de søger på “hvad er Iaas” og “Iaas vs. Onprem

IaaS – Infrastructure as a service

Med Iaas tænker man som kunde ikke på selve serveren, men lejer kapaciteten(Server/Storage) hos en leverandør. Ofte er det lige over hardware-laget i form af enten Hypervisors eller fysiske servere. Iaas var det første step væk fra ren hosting, hvor kunden egne servere stod i et andet serverrum ude i byen, for forbedret sikkerhed og oppetid. Typisk betaler man blot for det man bruger, så du kan hele tiden skalere op og ned, uden at skulle tænke på store indkøb af server og storage over tid.

PaaS – Platform as a service

Med en PaaS løsning, lejer du en platform til afvikling af applikationer. Det vil sige, du tænker ikke på hvor mange servere eller kapacitet der skal til for at afvikle applikationen, du skal blot tænke på selve applikationen. Et ofte brugt eksempel er Elastic Beanstalk, der fungere som en applikations platform, der selv finde ud af om den skal bruge en database mere, eller 2 loadbalancere. Der subscriber man blot til selve platformen som selv skalere efter behov. Et andet eksempel kan være man beder sin leverandør stille en hypervisor-platform til rådighed, inkl service af os. Grænserne til IaaS defineres oftest af sælgeren 😉

FaaS – Function as a service

Samtidigt med at container og microservices vinder frem i landskabet, bliver FaaS også nemmer og mere kost-effektivt at benytte. Skal du i din egen applikation eks. bruge en PDF-generator, så behøver du ikke udvikle den selv, men blot benytte dig af en online-service der gør det samme. Nogle af de første på dette marked, var GIS løsninger, hvor selskaber kunne få beregnet deres egne kortdata på eksterne løsninger. FaaS ligger ofte tæt på SaaS og omtales ofte som det samme.

SaaS – Software as a service

I starten var SaaS oftest mail-services og spamfiltre. Der skulle man kun bekymre sig om sit interface, for leverandøren stod for alt vedligehold, udvikling og design. Et tidssvare eksempel er nogle af de hostede økonomiprogrammer(e-conomic) eller Microsoft Office365 med både mail og officeonline.