Press "Enter" to skip to content

Tag: Hardware

IKKE lavet i Kina – PC og server udstyr

Huawei er ofte i pressen – hvis det ikke drejer sig om 5G, så er det deres mobiler eller bærbare PC’er hvor sikkerheden og integriteten udfordres. Dette indlæg handler ikke om hvorvidt Huawei og deres udstyr er sikkert, men om hvor afhængig vi er af Kina i vores daglige arbejde. For at illustrere har jeg lavet nedenstående liste.

Producenter af udstyr til Netværk, PC og server der IKKE er lavet i Kina:
#1 – ……

Det er korrekt – listen er tom. Det udstyr der samles og produceres i Taiwan, skal man huske er produceret i en kinesisk republik og derfor underlagt kinesisk kontrol og styre.

  • Hvad sker der med jeres forretning hvis Kina ender i en handelskrig med vesten
  • Hvad sker der med jeres forretning hvis EU og USA lægger 5% told på IT udstyr fra Kina
  • Hvem er den næste store spiller der trækker deres produktion ud af Kina
  • Er open source/open standard hardware løsningen for fremtidens udstyr

Emnet er vigtigt på grund af den nuværende geopolitiske situation, hvor Kina ikke ønsker at følge de gængse regler for menneskerettigheder og har slave-fabrikker med politiske fanger der bygger alt fra Nike sko til iPhone udstyr. Flertallet af kunder er reelt afhængige af Kina, i et omfang der ofte ignoreres i risikoanalyserne hos de globale og regionale tech-leverandører. Et eksempel er Hosting og telebranchen hvor du ikke kan bygge et datacenter uden udstyr fra Kina i dag, for slet ikke at nævne hospitals og IoT branchen.

De store leverandører har set skriften på væggen og derfor er både Google, Microsoft, AWS og Facebook ved at bygge (og overgå til) deres egen hardware og styresystemer. Derved er de ved at opnå den teknik og leverandør uafhængighed som man altid anbefaler.

Comments closed

Bedste block size til virtualisering

Optimalt skal man benytte 64K block size til diske/LUN’s for at sikre den optimale performance til store VHD og VHDX filer, når man bygger server til Hyper-V eller VM-Ware.

Anbefalinger:
@ SAN: 64KB stripe sizes.
@ Hyper-V host: 64KB cluster size
@ Guest OS: 64KB cluster size

Hvorfor? fordi VHD filer benytter 2MB block size og VHDX benytter 32MB block size. Begge kan deles med 64KB, og vil derfor generelt give den bedste performance.

Comments closed

Forstå SSD revolutionen

Alt gik lidt langsommere i gamle dage – data overførsel var igen undtagelse. Men der kan være svært at forstå det kvantespring der er foretaget inden for storage og diske de sidste par år. Det går så stærkt at de fleste har svært at give slip på de gamle teknologier og bla. derfor sælges mekaniske diske side om side med M2 og PCIe interface SSD diske.

Forskel fra sidste års model, hvis vi sammenligner med biler:
– Sidste års model af din bil havde en tophastighed 140 km/t
– Dette års model af din bil har en tophastighed på 376680 km/t
… det er 2690 gange hurtigere.

Overstående citat er baseret på Intels nyeste 750 serie SSD til PCIe interface. Forestil dig du kan læse dit regneark, eller flytte dine store HD Video film rundt over 2690 gange hurtigere – lydløst. Teknisk er dette ikke 100% korrekt, men lad os ikke hænge os i detaljer – vi snakker overskrifter.

Intel 750 SSD serien til PCIe interface
Intel 750 SSD

Forskel på hastig i diske der er på markedet i dag:
Modellerne i nedenstående tabel er diske der er i handlen i dag, og findes i nye computer der står til salg i butikkerne. Tænk over denne forskel næste gang du skal vælge mellem nye harddiske.

TypeHurtig Mekanisk Desktop DiskHurtig Mekanisk Server DiskHurtig SATA SSDHurtig PCIe SSD
ModelWD Black performanceHGST ULTRASTAR HE8Intel Pro 2500 SeriesIntel 750 Series
InterfaceSATA 6Gb/sSASSATA 6Gb/sPCIe Gen3 x4
IOPS17131448.000460.000
Svartid4,8 ms4.16ms0,046ms0,02ms
Kapacitet6 TB8 TB480 GB1,2 TB
Levetid
Load/unload cycles
300,000600,000Ingen dataIngen data
Strømforbrug10.6 W9.1 W55 mW4-22 W
Hastighed - Læse218 MB/s205 MB/s540 MB/s2500 MB/s
Hastighed - Skrive83 MB/s314 MB/s480 MB/s1200 MB/s
Støj (dBA)31-34Ingen dataLydløsLydløs

Comments closed